De verspreiding van ideeën

In de verlichting is er veel nieuws tot stand gekomen. Natuurlijk bestond er toen geen internet en men had ook nog nooit van een telefoon gehoord. De religie is in die tijd ook uitgebreid en verspreid over nieuwe gebieden. Hoe deden ze dat? Het zal op deze pagina allemaal uitgelegd worden. Veel lees- en leerplezier!
Annemijn, Julia, Esther


Filosofische ideeën werden tijdens de verlichting verspreid op twee manieren: door middel van boeken en op plaatsen waar verlichtingsdenkers samen over hun ideeën discussieerden (in salons en genootschappen).


Boeken

De boekdrukkunst was al eerder uitgevonden, maar kreeg in Nederland pas echt veel invloed rond de 17e eeuw. Boeken, kranten en tijdschriften konden nu veel sneller en op grotere schaal worden afgedrukt en uitgegeven. Dat was erg handig voor filosofen uit de tijd van de verlichting, omdat zij vaak hun ideeën opschreven in boeken. Deze boeken en hun vertalingen konden nu snel verspreid worden. Voorbeelden van boeken uit de verlichting zijn:
Ethica ordine geometrico demonstrata: In dit boek geeft de filosoof Spinoza onder andere zijn mening over God, de geest, hartstocht en menselijke kracht. Hierop kwamen veel negatieve reacties, vooral uit de richting van de kerk.
De betoverde weereld: Balthasar Bekker schreef deze bestseller in het jaar 1691, en binnen vier jaar was het vertaald naar het Duits, Frans en Engels. Hij uitte hierin zijn kritiek op bijgeloof.
Christianity not mysterious: De rationalistische filosoof John Toland schreef in dit boek over de onbegrijpelijke teksten die in de bijbel staan.


Salons en genootschappen
In Frankrijk kwamen filosofen samen in een salon, de Nederlandse versie van een salon was een genootschap. De filosofen gingen (meestal) bij iemand thuis praten over hun ideeën. Ze discussieerden over elkaars theorieën en pasten daardoor soms hun denkbeelden aan. Tijdens deze bijeenkomsten brachten de verlichtingsdenkers ook hun boeken onder de aandacht en er waren kranten en tijdschriften te lezen.